The Skatalites

In 1964 komt een groep getalenteerde muzikanten bij elkaar en vormt The Skatalites - een monumentaal moment in de muziekgeschiedenis. De band wordt tot op de dag van vandaag gezien als een van de meest invloedrijke bands in zowel de Jamaicaanse popmuziek als ver daarbuiten. 

The Skatalites hebben zich meermaals bewezen als onnavolgbare backing band door te spelen met vele vocalisten in de vroege jaren '60 - met als beste voorbeeld hun tijd als Bob Marley's "Wailing Wailers", welke formatie later natuurlijk ongekend groot is geworden als Bob Marley & The Wailers. Ook werkten ze samen met Toots and The Maytals, Alton Ellis, Ken Boothe en vele anderen.

Hun instrumentale kracht leende zich ook voor iconische hits als "Man In The Streets" en "Guns of Navarone", welke van onmiskenbare invloed waren op het ontstaan van de baanbrekende 2tone beweging tegen het eind van de jaren '70, wat dan weer de weg vrijmaakte voor legendarische 2tone bands als The Specials, Madness, The Beat, Bad Manners en The Selecter, alsook het vernieuwende geluid van acts als The Police en The Clash.

De impact van The Skatalites reikt veel verder dan de grenzen van ska en reggae. Hun geluid resoneert in vele genres - ska, rocksteady, reggae, dancehall, dub, reggaeton, hiphop en rap hebben stuk voor stuk wortels in de sound van The Skatalites. Ze zijn en worden dan ook veelal geprezen door artiesten als Amy Winehouse, Sinéad O'Connor, Eric Clapton en Stevie Wonder. 

Jamaica is slechts een klein eiland, maar heeft met haar muziek een enorme invloed op popmuziek wereldwijd, en veel van die impact is te danken aan het vernieuwende geluid van The Skatalites. Dit jaar viert de band alweer hun zestigjarig jubileum, dus het is tijd om even goed stil te staan bij hun muzikale nalatenschap door middel van een jubileumtour. Lees meer