Rymden

Rymden, Zweeds voor ruimte, is een Scandinavisch jazztrio dat is gestut door drie elementen: melancholische composities, dramatisch geladen riffs en ritmes en een speeltechniek van het hoogste niveau.

Bugge Wesseltoft (toetsen), Dan Berglund (bas) en Magnus Öström (drums) waren ver voor het vormen van de groep al gevestigde namen binnen de scene, met name door hun eerdere werk binnen invloedrijke groepen als New Conception of Jazz en e.s.t. Met Rymden zijn ze ook vandaag de dag nog van grote invloed op jongere muzikanten.

Rymden debuteert in 2019 met het album Reflections & Odysseys, en laat daarmee meteen de gelaagdheid van de formatie zien. De muzikanten experimenteren erop los en putten uit moderne jazz, filmmuziek, Bach en zelfs rockmuziek. Slechts een jaar later verschijnt de opvolger Space Sailors, waarbij direct duidelijk wordt dat de experimentele aard van Rymden’s muziek nog steeds springlevend is: conventionele jazz-schema’s worden zonder moeite overboord gegooid en hints naar metal en psychedelische rock zijn de plaat niet vreemd. Afgelopen jaar kwam hun derde studioalbum Valleys & Mountains uit: een viering van Rymden’s liefde voor fusion jazz, prog-rock en klassieke muziek.

Rymden hanteert als geen andere jazzformatie een gevarieerde sound waar je u tegen zegt, en hoewel dat al weergaloos klinkt op plaat, komt dat live des te meer tot zijn recht. Op het podium trekken ze steevast nieuwe ideeën, improvisaties en composities uit de kast.

Dit is een concert met zitplaatsenLees meer