Knives Out! ft. Library Card, Marathon en Femme Fugazi

KNIVES OUT! IV - LIBRARY CARD, MARATHON EN FEMME FUGAZI

Knives Out! is de (post)punkrockende habitat waar je zeldzaam sierlijke en snelle vogels spot. Hongerige exemplaren die hun vleugels spreiden en met hun scherpe snavels om zich heen pikkend de wereld afschuimen. Vroeg of laat nestelen ze zich in de hoogste boomtoppen der alternatieve gitaarmuziek. Ditmaal landen Marathon, Femme Fugazi en Library Card aan de Pettemerstraat. En over afschuimen gesproken: je cooling down-biertje wordt met liefde getapt als de moshpit zelfs jou even te veel wordt.

LIBRARY CARD 
Sarcastische spoken word op ramkoers in een punksound die de rappe tong van Lot van Teylingen maar nét kan bijhouden: het even verfrissende als verwarrende Library Card was dit jaar blikvanger op het prestigieuze SXSW in Austin, Texas. Wellicht heeft punkgeweten Henry Rollins daar goedkeurend staan meeknikken, omdat niet alleen instrumentaal, maar ook tekstueel de kussens flink worden opgeschud. De band vraagt zich namelijk oprecht af of het niet allemaal te snel gaat, met onze magnetronmaatschappij. Hun postpunk kan daarentegen niet hard genoeg doordenderen.

MARATHON 
Marathon begon in 2022 met een gewonnen Amsterdamse Popprijs en zette daarna koers naar Popronde en festivaloptredens in Parijs, Hamburg en op Best Kept Secret. Deze lente doen de Amsterdammers een tour door het Verenigd Koninkrijk, op zoek naar de bron van hun venijnige sound. Die vinden ze in oerpostpunkstad Manchester, maar misschien moeten ze ook even doorrijden naar Bristol, waar IDLES vandaan komt. En horen we daar niet wat typische At The Drive-In-dissonanten? De gloeiend hete, shoegazy postpunkmachine Marathon stoomt hoe dan ook vakkundig het behang van elke zaalmuur.


FEMME FUGAZI
Leuk bruggetje naar Femme Fugazi, dat een belangrijke naam uit de punkgeschiedenis in zijn identiteit heeft verweven (de link tussen Fugazi en At The Drive-In hoeven we niet uit te leggen toch?). Deze Nijmegenaren profileren zich niet als punkers, maar hanteren wel de bijbehorende snelheid en agressie. Ook hier is IDLES een sleutelnaam, net als METZ, maar de bandleden zetten zo mogelijk elk geluid om in knallende munitie, variërend van het machinale van AC/DC tot de dartelheid van Arctic Monkeys. En zelfs de stemvruchten van - jazeker - Gerard Joling.


Lees meer