Knight of the Guitar

Knight of the Guitar - met Jan Akkerman, John Hayes, Erwin Nyhoff, Leendert Haaksma en Joep Pelt.

Bedenker van 'Knight of the Guitar' Jan Akkerman wil er graag een traditie van gaan ma ken om op en rond zijn verjaardag (24 december) een muzikaal event te organiseren: deze editie met een aantal gitaarcollega's. Verwacht gearriveerde grootheden naast aanstormende talent, bluesgiganten naast subtiele fingerpickers, soul- en jazzfreaks tegenover rockbeulen: alles wat er mogelijkerwijs uit een gitaar gehaald kan worden, zal te horen zijn.

Vijf Nederlands topgitaristen op één podium, dat is 'Knight of the Guitar'. Of vrij vertaald ridders 'te gitaar.' Deze vijf Hollandse meesters zijn allen meester in hun eigen genre, maar bewegen ook geregeld over muzikale grenzen heen en dat zal tijdens hun gezamenlijke tour ook zeker gaan gebeuren. Het vijftal zal op het podium door Akkermans vaste band en Laurie Akkerman (zang) worden ondersteund.

Jan Akkerman is zonder twijfel één van de allergrootste gitaristen die Nederland ooit voortgebracht heeft. Enorm invloedrijk en een grote inspirator voor andere gitaristen, waaronder Brian May (Queen). Hij brak door als gitarist van Focus, had ook groot succes met Brainbox en speelde met de grote der aarden, zoals B.B. King en Charlie Byrd. Akkerman is eigenlijk een echte alleskunner en door de jaren heen heeft hij zich ontwikkeld tot een veelzijdige gitarist. Van blues tot ingewikkelde progrock tot verfijnende jazz of scheurende solo's. Jan Akkerman is echt en werkelijke alles! Niet voor niks heeft hij de Gouden Harp al in zijn kast staan.

Van Pinkpopartiest tot afwasser, en weer terug als finalist bij The Voice of Holland: geen enkele Nederlandse artiest heeft zo'n grillige carrière als Erwin Nyhoff. Begin van de jaren negentig veroverde hij als frontman van The Prodigal Sons al de belangrijke Nederlandse poppodia inclusief Pinkpop en Lowlands. Het monstersucces van The Voice of Holland brengt hem opnieuw langs alle plekken in Nederland. De afgelopen jaren reisde Nyhoff (al dan niet met eigen band) ook weer langs grotere podia in zowel het festival als theatercircuit.

John Hayes ken je van zijn werk bij Mother's Finest. Ze scoorden een aantal fantastische wereldhits zoals 'Baby love'. Als lid van de band heeft John zich altijd ingezet om funk toegankelijker en vooral vetter te maken. Zo zoekt hij altijd naar een combinatie van een keiharde rockgitaar met dansbare ritmes en fijne drumpartijen. Naast Mother's Finest heeft John met onder ander Sting, Sheryl Crow en Herman Brood And His Wild Romance opgetreden.

Leendert Haaksma verwierf grote bekendheid als gitarist bij Anouk. Daarvoor speelde hij bij bands als loïs Lane en Soulvation. In 2006 kreeg hij de Eddy Christiani Award, de belangrijkste prijs voor gitaristen. Momenteel is Haaksma vooral te vinden in de bands van Nathalia en wederom Anouk. Hij heeft een enorme berg studioervaring, geeft al jaren les aan de popafdeling van Codarts in Rotterdam en is tevens de man achter Hook Amps, zijn eigen versterkermerk.

Joep Pelt is een echte 'gitaar globetrotter'. Muzikaal opgevoed aan de modderige oevers van de Mississippi en de Niger door artiesten als R.l. Bumside en Ali Farka Touré trekt Joep regelmatig de wijde wereld in op zoek naar nieuwe muzikale ingrediënten. Over de jaren is Joep tal van muzikale samenwerkingsprojecten aangegaan met artiesten uit de meest uiteenlopende genres. Joep's eclectisch gitaarspel dient daarbij steevast als smeermiddel tussen verschillende muzikale werelden.Joep heeft een zestal albums onder zijn eigen naam uitgebracht, speelde al vijf keer op het North Sea Jazz Festival en stond op talrijke gerenommeerde podia.


Lees meer