Blue Heart Festival - David Eugene Edwards, Hackensaw Boys, Bertolf e.a.

Americana en roots festival met headliner David Eugene Edwards (16 Horsepower) 

Het succesverhaal Blue Heart Festival krijgt een derde, internationaal hoofdstuk op de late middag en avond van 12 april, wanneer Victorie wederom in het teken staat van ongepolijste muzikale oergenres. Smul mee van de barbecue, snuffel tussen de merchandise en haal je hart op met de ambachtelijke soundtrack: bluegrass, folk, country, southern rock en americana meanderen door het pand als de Tennessee door het Amerikaanse landschap. De eerste vier kapiteins op de river boat: David Eugene Edwards, Hackensaw Boys, Bertolf en Lauren Ruth Ward.

DAVID EUGENE EDWARDS
Bovenaan de poster noteren we in kapitalen David Eugene Edwards, bekend van 16 Horsepower en Wovenhand. Zijn solowerk is sferisch en meeslepend als vanouds. Soms zelfs onheilspellend door de soundscapes waarmee zijn unieke gitaar- en mandolinespel een extra dimensie krijgen. En dan die markante stem, die door menigeen vergeleken wordt met die van Nick Cave en Leonard Cohen. Folk & country 2.0? Luister het zelf op zijn nieuwe album 'Hyacinth', waarop de Townes van Zandt-cover 'The Cuckoo' boeiende boekdelen spreekt. David Eugene Edwards is een klinkende naam in muziekland, die met gepaste trots aangekondigd mag worden.

BERTOLF
"Virtuositeit en spelplezier druipen ervan af"; OOR liep direct weg met 'Bluefinger' van singer-songwriter Bertolf, die zijn oude liefde ontmoet in opwekkende bluegrass. De Drontenaar trok naar muziekwalhalla Nashville en nam daar zijn nieuwe langspeler op met gerenommeerde muzikanten en de viool en dobro als traditioneel gereedschap. Luister naar de aanstekelijke samenzang op 'Even The Bad' en je droomt al weg richting Tennessee, de staat van Dolly Parton, The Great Smokey Mountains en Jack Daniel's.

HACKENSAW BOYS
Het kompas draait naar het noord-westen, naar Virginia, waar Hackensaw Boys werd opgericht. Het viertal dat we al eerder aan de Pettemerstraat mochten begroeten, voegt een eigentijdse dosis punkrockenergie toe, maar doet dat vooral met respect voor authentieke americana - eveneens door de keuze voor klassieke instrumenten. Dat blijkt andermaal op de meest recente, naamloze plaat, waar 'Only On The Brightside' een uptempo evergreen in spe is.


LAUREN RUTH WARD
Ook bij de in Baltimore opgegroeide Lauren Ruth Ward is de inslag modern, maar het fundament traditioneel. Unique selling point is Wards zwoel-hese stem, waar zowel een countrysnik als een rockscheurtje op zit. Bij 'Mindseye' trekken de songwriter en haar band de registers wijd open en wie weet krijg je een kijkje in The Doors' 'Soul Kitchen'.

MOONEYE
De folk- en country-invloeden zijn onmiskenbaar aanwezig bij dit fenomeen, en toch maakt je hart een verrast sprongetje door het typisch Vlaamse, stijlvolle stempel dat ze op hun sound drukken. De fantastische ontsporing in 'Lover To Stranger' is precies zo'n metamorfose als de songtitel doet vermoeden, terwijl nieuwste single 'Out of Place' weer een uptempo oorwurmpje is. Frontman Michiel Libberecht noemt zijn schrijfproces The American Way of Songwriting - denk aan Neil Young en Fleet Foxes - maar dat hij zijn talent daarmee eigenlijk tekort doet, zien we straks in april. Mooie timing, want dan is de nieuwe langspeler van Mooneye zojuist van de pers gerold.

BLUAI
In artistiek Antwerpen zijn aan de lopende band opwindende en vernieuwende geluiden te ontwaren. Ook in de oefenruimte van BLUAI staat continu een borrelende ketel met muzikale toverdrank op het vuur. Voorbeelden? 'Ceiling Stars' verraadt met zijn slidegitaar een voorliefde voor indiefolk, maar in 'My Kinda Woman' ga je op in een onvoorspelbaar tonenpanorama waar Fiona Apple en Florence + The Machine ook graag doorheen slingeren. De 90s zijn nooit ver weg in het geluid van BLUAI, dat de drie grootste muziekwedstrijden van België won en schitterde op o.a. Pukkelpop en Eurosonic. 


WOODY & PAUL
Als je je in de inner circle van Tom Petty en Mark Lanegan mag bewegen, doe je iets goed. Lichtstedelingen Woody Veneman en Paul van Hulten, kortweg Woody & Paul, onderscheiden zich door glasheldere samenzang, een uitwaaierend clean gitaargeluid en ijzersterke songopbouw. Twintig jaar podiumervaring, diverse Europese tours en een heuse 2 Meter Sessie prijken op het palmares, alsmede nagelnieuwe langspeler 'Let It Shine'. Deze scoort op kennersplatform Rateyourmusic een dikke acht. Met de doorschemerende americana-, blues- en folkinvloeden, ook van de al genoemde helden, passen Woody & Paul naadloos op dit festival - luister de albumteaser maar.

DJ Wim Behre
Wim Behre heeft zijn roots in Den Haag, met zijtakken in Texas en de rest van de wereld. Hij heeft speciaal voor het Blue Heart Festival een selectie gemaakt waarbij je je in een pick-up truck op eindeloze Amerikaanse wegen waant, in roadhouses, of op een veranda in de Appalachen. 

BBQ
De BBQ maaltijden zijn uitverkocht. Op de dag zelf zijn nog een zeer beperkt aantal maaltijden beschikbaar, op = op! 

Tijdschema
16:00 -  Deur open 
16:45 - 17:30 Mooneye
17:30 - 18:30 Bertolf 
18:30 - 19:15 BLUAI
19:15 - 20:15 Hackensaw Boys
20:00 - 21:00 Lauren Ruth Ward 
21:00 - 22:15 David Eugene Edwards
22:00 - 23:15 Woody & Paul 


Lees meer